Marți, 6 august 2013, Ministerul Finanțelor Publice a publicat online un comunicat de presă care infirmă unele informații apărute în presă privind măsurile fiscale asumate de Guvern prin draftul scrisorii de intenție care urmează să fie semnată cu FMI.

În ultima săptămână, toată presa a relatat despre măsurile fiscale care ar fi menționate în respectivul document, care nu fusese făcut public. De exemplu:
– Cat ne costa de fapt o paine mai ieftina. Casnicele ar putea fi taxate pentru pensii si sanatate – stirileprotv.ro
– Guvernul a negociat cu FMI noi taxe pe veniturile românilor – rtv.ro
– Guvernul plănuiește impozite noi: taxa pentru femeile casnice sau pentru destinația imobilelor – digi24.ro

MFP infirmă informațile privind  introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinerea angajaţilor cu venituri mari și confirmă informațiile privind introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice și impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora, începand cu 1 ianuarie 2014.

Redăm mai jos comunicatul MFP:

Referitor la informaţiile apărute în presă cu privire la conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI, potrivit căreia Guvernul urmează să majoreze şi să introducă noi impozite, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări:

Scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI prevede o întreagă serie de măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum sănătatea, transporturile, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat etc. Aceste reforme vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice.

Legat de informaţia conform căreia Guvernul şi-a asumat în scrisoarea de intenţie cu FMI introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinerea angajaţilor cu venituri mari, menţionăm că aceasta este complet falsă. O asemenea măsura NU se regăseşte în scrisoarea cu FMI.

În ceea ce priveşte impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora, începand cu 1 ianuarie 2014, menţionăm că această prevedere nu este o noutate introdusă în actuala scrisoare, ci reprezintă o măsură asumată prin scrisorile precedente şi care a fost menţinută în noua scrisoare. Precizăm că măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţa neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice, plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi.

Referitor la introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, precizăm că această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială.

Scăderea TVA pe tot lanţul de producţie şi distribuţie a pâinii, respectiv şi pentru făina şi grâu, de la 24% la 9 %, a fost asumată de către Guvern în programul de guvernare. Măsura a fost intens solicitată şi de mediul de afaceri fiind foarte bine primită de către acesta. Ea oferă premisele dezvoltării unei pieţe concurenţiale loiale, în care oamenii de afaceri corecţi îşi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea businessului, pentru investiţii.

Această măsură reflectă în mod pragmatic preocuparea Ministerului Finanţelor Publice şi a Guvernului pentru diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea colectării la bugetul de stat. Lupta împotriva evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar asumat al Ministerului Finanţelor Publice.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. MINCIUNI!!!!!!!!

    Numărul preavizelor distribuite în judeţul Harghita este de 156.
    Numărul posturilor date înapoi pentru concurs este 60 cu posturile de conducere cu tot. Cei 23 de foşti şefi au prioritate de a alege fără concurs noile posturi. Rămân 37 de posturi pentru 133 de oameni.
    Aşa este în fiecare judeţ. Ce este cu acest slogan „numărul de posturi nu va scădea” ?
    Acest lucru de ce nu apare în mass-media ? Rămân pe drumuri 2000 de funcţionari pe nedrept şi este o tăcere deplină.