Marți, 22 Iulie 2014, premierul Victor Ponta a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria care a avut „… un obiect foarte clar, şi anume, … , reducerea contribuţiilor de asigurări sociale”.
Toată lumea sau cel puține presa de specialitate, a aștept studiul de impact, solicitate de presedinte la consultarea de la Cotroceni. Am așteptat informații, estimări și calcule privind măsurile de compensarea a reducerii veniturilor bugetului CAS.
Si am primit o brosura/prezentare de 27 de pagini/slideuri, intitulata „Batalia pentru economie – 12 progrese majore fata de guvernarea Basescu-PDL” – PDF | conferinta de presă
In prezentare, se menţionează că măsura de reducere a CAS cu 5 puncte va lăsa 4,8 miliarde de lei anual la dispoziţia firmelor private, deci va diminua veniturile bugetare cu o sumă echivalentă.
În compensaţie, premierul menţionează „cu cifre” patru surse de acoperire a deficitului creat:
– 1,3 mld. lei în plus din crearea de noi locuri de muncă,
– 1,25 mld. lei din TVA ca urmare a investiţiilor prin efect de multiplicare,
– 4 miliarde de lei dacă se recuperează măcar 10% din datoriile firmelor aflate în insolvenţă şi
– 1,9 miliarde de lei din reducerea cu 10% a evaziunii fiscale estimată la CAS.
Toate aceste posibile surse dau în total 8,45 miliarde de lei, aproape dublu faţă de necesar!
Numai din modul de prezentare (o brosură, un material politic), este evident că datele nu au niciun fundament macroeconomic, un calcul bugetar.
În comentariu ZF intitulat „, autorii apreciează că datele aruncate cu atâta largheţe în prezentarea premierului arată că studiile din spatele lor pot fi puse sub semnul întrebării, cifrele fiind mai mult sau mai puţin scoase „din burtă”.
Nimeni nu contestă că scăderea CASului nu este o măsură bună, dar aceasta este oportună, sustenabilă, dacă bugetul permite. Actualul premier și ministrul de finanțe trebuiau doar să prezinte argumente privind oportunitatea ei în actualul context bugetar.
Mai mult, măsura scăderii CAS la angajator (patron) a fost lansată în guvernarea PDL, partid de dreapta.
PSD, partid de stânga, de ce nu a decis scăderea CAS la angajat?
Nimeni nu a adus argumente privind oportunitatea scăderii CAS la angajat, față de CAS la angajator?