Veniturile comerciale sunt veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere (avocat, notar, expert contabil etc), precum şi din practicarea unei meserii.
Persoanele fizice care realizează venituri comerciale datorează un impozit pe venit de 16% calculat la venitul net anual care se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit este aprobat prin ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2875/2011, iar Administrațiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București au următoarele au obligația de a stabili nivelului normelor de venit pentru fiecare activitate din Nomenclator.
IMPORTANT:
1. Dacă în anul fiscal anterior, venitul brut anual este mai mare 100.000 euro (echivalent lei), atunci persoanele fizice sunt obligate să determine venitul anual net în sistem real.
2. Sistemul de impunere pe baza normelor de venit este optional. Persoanele fizice au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real,
3. Opţiunea este obligatorie pentru o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.
ADMINISTRATIILE FINANTELOR PUBLICE au stabilit următoarele NORME ANUALE DE VENIT PE ANUL 2015 pentru persoanele fizice care realizeaza venituri comerciale din activitati independente desfasurate individual sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, potrivit prevederilor art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal:
BAZA LEGALĂ: art. 49 titlul III “Impozit pe venit” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Normelor metodologice de aplicare a acestuia, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si OMFP 2875/2011, completat prin OMFP nr. 3022/2011.
SURSA: anaf.ro