Noul Cod Fiscal (NCF), aprobat prin LEGEA 227/2015, reglementează cadrul general privind impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice. Titlul IX Impozite și taxe locale din Legea NCF prevede persoanele obligate la plata impozitului, scutirile, modul de calcul al valorii impozabile și nivelul minim și maxim al cotei de impozitare.
CINE PLĂTEȘTE
Impozitul pe clădiri este datorat anual de către orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România, dacă nu este scutită conform art. 456 NCF.
UNDE PLĂTEȘTE
Impozit pe clădiri se plătește către bugetul local al comunei, al oraşului, al municipiului sau al sectorului în care este amplasată clădirea.
CÂND PLĂTEȘTE
Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Dacă impozitul se plătește într-o singură rată până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local/general.
CÂT PLĂTEȘTE
Definiții: Potrivit Legii NCF, în înţelesul impozitelor și atxelor locale, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) activitate economică- orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii şi lucrări pe o piaţă;
b) clădire – orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite;
c) clădire-anexă – clădiri situate în afara clădirii de locuit, precum: bucătării, grajduri, pivniţe, cămări, pătule, magazii, depozite, garaje şi altele asemenea;
d) clădire cu destinaţie mixtă – clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial;
e) clădire nerezidenţială – orice clădire care nu este rezidenţială;
f) clădire rezidenţială – construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii;
Cadrul general: Cota impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice depinde de destinație (scopul utilizării), și anume:
- pentru clădirile REZIDENȚIALE și clădirile-anexă, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%–0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.
- pentru clădirile NEREZIDENȚIALE EVALUATE/CONSTRUITE/ACHIZIȚIONATE în ultimii 5 ani, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%–1,3% asupra valorii stabilită de un evaluator autorizat sau valorii finale a lucrărilor de construcţii sau prețului de achiziție, cu condiția ca evaluarea, construcția sau achiziția sa fi avut loc în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
- pentru clădirile NEREZIDENȚIALE CONSTRUITE/ACHIZIȚIONATE acum mai mult de 5 ani și NEREEVALUATE în ultimii 5 ani, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile.
- pentru clădirile NEREZIDENȚIALE AGRICOLE, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
- pentru clădirile cu utilizare MIXTĂ, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial pot fi evidenţiate distinct.
- pentru clădirile cu utilizare MIXTĂ FĂRĂ activitate economică (rezidențială și domiciliu fiscal / sediu social), impozitul se calculează se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%–0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.
- pentru clădirile cu utilizare MIXTĂ CU activitate economică și cheltuielile cu utilităţile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%–1,3% asupra valorii stabilită de un evaluator autorizat sau valorii finale a lucrărilor de construcţii sau prețului de achiziție.
Cotele efective de impozit: Cotele de impozit se stabilesc ANUAL prin hotărâre a consiliului local/general.
Bazele de calcul: Cotele de impozit se aplică la o bază de calcul care depinde de destinația clădirii.
- Valoarea impozabilă ajustată redusă
- Valoarea evaluată/construcției/achiziției.
Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia (metri pătraţi) cu valoarea impozabilă pe metru pătrat, stabilită în funcție de caracteristicile tehnice ale clădirii (cu cadre de beton armat / pereți din cărămidă / lemn / cu sau fără instalații de apă, canalizare, electrice şi încălzire / etc.).
Valoarea impozabilă ajustată a clădirii se determină prin aplicarea la valoarea impozabilă a clădirii a unui coeficient de corecţie, în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea.
Potrivit LEGII nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi:
Localităţi urbane de rangul 0 = BUCURESTI
Localităţi urbane de rangul I = municipii cu peste 200.000 de locuitori
Localităţi urbane de rangul II = municipii reședință de județ sub 200.000 de locuitori și alte municipii
Localităţi urbane de rangul III = orașe, care nu sunt municipii
Localităţi rurale de rangul IV = sate reşedinţă de comună
Localităţi rurale de rangul V = sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor
Valoarea impozabilă ajustată redusă a clădirii se determină prin aplicarea la valoarea impozabilă ajustată a unui reduceri, în funcție de anul terminării acesteia (vechimea clădirii mai mare de 30 de ani). Reducerea în funcție de vechimea clădirii este de:
a) 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani;
b) 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv;
c) 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv.
Valoarea evaluată/construcției/achiziției poate fi:
– valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
– valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
– valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
EXEMPLE DE CALCUL
Calcule .xls: Analiza_impz_cladiri_2016 / Legea NCF – extras: Noul_Cod_Fiscal_impz_cladiri2016
Raport de analiză elaborat de biroul de consultanță FINAND (www.finand.ro). FINAND este biroul de consultanță în managementul financiar și fiscal al bugetului personal și al afacerilor startup, mici și mijlocii.
Contactați un consultant fiscal FINAND pentru consultanță fiscală personalizată.