Potrivit proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe mfinante.ro, pe 29 noiembrie 2017 (înainte de minivacanţa de 1 decembrie), Guvernul propune mai multe măsuri de austeritate, pentru diminuarea cheltuielilor bugetare în anul 2018.

Munca suplimentară prestată peste programul normal sau în zilele nelucrătoare

- Publicitate -

Munca suplimentară de către personalul bugetar şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile libere NU se vor mai plăti, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, potrivit proiectului de OUG.

Prin această propunere se modifică prevederile art. 21 din Legea-cadru privind salarizarea bugetarilor, care prevede că în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia,

  • munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază/similare.
  • munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază/similare.

Pentru o parte din personalul bugetar (personalul militar, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din sistemul de apărare şi ordine publică,  personalul din cadrul administrației publice sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, personalul din unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială) se acordă aceste sporuri, în mod automat, nu există obligaţia de demonstra că nu a fost posibilă compensarea prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice.

În anul 2018, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile libere se va acorda sporul de 100% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenit(ă).

Tichetele cadou, premii, indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță

În anul 2018, toate instituţiile şi autorităţile publice nu vor acorda personalului tichete cadou, premii precum și indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, potrivit proiectului de OUG.
În anul 2018, instituţiile şi autorităţile publice pot acorda o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă.

Drepturi personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special

În anul 2018, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2017.
În anul 2018, valoarea drepturilor de hrană şi de echipare se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2017.

Ajutoarele sau indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă

În anul 2018, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Documente anexate

Nota Fundamentare proiectOUGmasuri2018_29112017

Proiect OUGmasuri2018_29112017

 

 

- Publicitate -