UPDATE 28 iunie 2010: Guvernul a aprobat forma finala care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 28 iunie 2010. OUG 58/2010 – Modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale include unele masuri propuse prin proiectul initial, precum si majorarea cotei standard de TVA la 24%.
UPDATE 26 iunie 2010: Comunicat de presa Guvernul Romaniei – Biroul de presa – 26 iunie 2010:
Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, in scopul încadrarii in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB
Guvernul a aprobat majorarea TVA cu 5%, de la 19% la 24%, in scopul incadrarii in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, a anuntat primul-ministru Emil Boc.
“În aceste conditii, acordul cu Fondul Monetar International merge mai departe. Obiectivul nostru este ca miercuri, cand se va reuni board-ul FMI – amanat de luni pentru miercuri tocmai pentru a da ragaz Romaniei sa-si puna in acord noile prevederi in raport cu decizia Curtii Constitutionale – sa avem un rezultat pozitiv de la Fondul Monetar International si implicit, dupa aceea, de la Comisia Europeana, in continuarea acordului pe care Romania il are cu structurile internationale”, a declarat seful Executivului.
Guvernul a avut un dialog intensiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, astfel incat planul avut in vedere sa fie negociat si pus in aplicare, masura de majorare a TVA urmand sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie a.c., prin modificarea Codului Fiscal.
„Partea cea mai grea ramane insa in continuare pe umerii Guvernului, care trebuie sa duca pana la capat procesul de restructurare in sectorul public, sa continue masurile impotriva evaziunii fiscale, prioritizarea investitiilor si sustinerea activitatii economice si, evident, absorbtia accelerata a fondurilor europene”, a adaugat seful Executivului.
Premierul Emil Boc a subliniat ca Guvernul va aborda cu calm, dar cu maxima responsabilitate situatia actuala si va corela politicile fiscale cu politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, astfel incat inflatia sa fie limitata si tinuta sub control, la fel si cursul euro-leu.
Atat primul-ministru, cat si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, au subliniat ca varianta propusa initial de catre Guvern de reducere a pensiilor cu 15% era cea mai buna pentru economie si pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar.
„Am in continuare convingerea ca, din punct de vedere economic, solutia propusa de catre Guvern initial era cea mai buna pentru Romania. Spun asta in contextul in care masura propusa de noi era practic tintita si ataca acolo unde era problema – deficitul la bugetul de pensii, ca urmare a derapajelor structurale care s-au acumulat (…) Solutia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispozitie; din punctul nostru de vedere o alta solutie mai buna nu avem in acest moment din perspectiva, repet, a deciziei Curtii Constitutionale”, a declarat premierul Emil Boc.
Sustinand ideea primului-ministru, ministrul Sebastian Vladescu a declarat ca masura cresterii TVA „in nici un caz nu o consideram cea mai buna masura pentru Romania in momentul de fata. Am avut un program in care faceam chirurgie. Operam acolo unde au fost excesele si unde bugetul Romaniei o luase razna. Si acest lucru nu ne-a fost permis. În loc sa ajustam bugetul Romaniei in zonele in care el era nesustenabil pe termen lung, acolo unde cheltuielile crescusera absolut irational – in doi ani cu 55% la salarii si cu 75% la pensii – aceasta capacitate ne-a fost luata si suntem in situatia in care majoram taxele”.
Întrebat de jurnalisti de ce nu s-a mers pe majorarea cotei unice, impozitarea pensiilor sau pe cresterea CAS, primul-ministru a subliniat ca dintre variantele pe care Guvernul le-ar fi avut la dispozitie, majorarea TVA reprezinta cea mai buna solutie.
Ministrul Sebastian Vladescu a mentionat ca masura cresterii TVA va aduce la bugetul de stat intre 3,5 si 4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului in curs. [sursa: gov.ro]
In conferinta de presa de la sfarsitul sedintei de guvern de sambata, 26 iunie 2010, primul-ministrul Emil Boc a declarat ca Guvernul a aprobat forma finala a scrisorii catre FMI care cuprinde majorarea cu 5 procente a TVA, de la 19% la 24%.
Masura va fi aplicabila de la 1 iulie.
Nu a mai fost adoptat nicio alta masura fiscala.
Veniturile estimate sunt intre 3,5 si 4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2010.
Masura de majorare a TVA la 24% va fi integrata in Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal. Aceasta ordonanta (impozitarea tichetelor, a veniturilor din drepturilor de autor, …) a fost rediscutata astazi in Guvern.
Masura de crestere a TVA a fost discutata si agreata de FMI.