• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CFNET – CodFiscal.NET Finante Taxe

CFNET - CodFiscal.NET Finante Taxe

Revista de actualitate financiară

  • Persoane
  • Micro
  • Companii
  • Public
  • ONG
  • Extern
  • Online
Ești aici: Acasă / Parteneri CFNET / Advertorial / Transmisie manuală. Va supraviețui în vremurile moderne? (P)

Transmisie manuală. Va supraviețui în vremurile moderne? (P)

7 feb. 2022 Advertorial

În ultima vreme, din ce în ce mai multe mașini care ies pe porțile fabricilor din întreaga lume beneficiază de sistem de transmisie automată. Clasica transmisie manuală este din ce în ce mai rară în cazul noilor mașini, iar cele care sunt deja pe piață sunt lăsate deoparte, preferate fiind cele cu transmisie automată.

Deși există câțiva factori care le amenință, vehiculele cu transmisie manuală încă supraviețuiesc, însă pentru cât timp? Vor supraviețui acestea și de acum înainte? Iată câteva informații despre transmisiile manuale, care este istoricul acestora și care sunt aspectele care ar putea sta în calea supraviețuirii lor. 

Transmisiile manuale dominau piața

Cu excepția unor modele de mașini care ar fi putut fi numărate pe degete, în prima jumătate a secolului al XX-lea, mașinile cu transmisie manuală dominau piața. Abia începând cu 1970 a crescut producția de mașini cu transmisie automată, însă chiar dacă a avut loc o creștere considerabilă, tot mașinile cu transmisie manuală erau numărul unu pe piața dedicată, printre principalele motive regăsindu-se performanțele lente, lipsa de control și o slabă fiabilitate a mașinilor cu transmisie automată. Cei care căutau să achiziționeze mașini de pe piața second hand, își îndreptau atenția spre mașinile cu transmisie manuală, la fel cum de cele mai multe ori se întâmplă și astăzi. Pentru ca un proces de achiziție a unei mașini, cu transmisie manuală sau automată, este importantă verificarea istoricului pe care îl are aceasta, iar carVertical reprezintă o soluție ideală în acest sens. 

Chiar și spre anii 2000, și mai târziu, același lucru era valabil – mașinile cu transmisie manuală erau preferate de utilizatori, iar producătorii acționau în consecință, mai ales că s-a ajuns la șase trepte de viteză, în timp ce transmisiile automate erau blocate la doar trei trepte. Un alt motiv pentru care transmisiile manuale erau preferate este faptul că acestea ofereau un control mai ridicat al cuplului pentru remorcare și un control mai mare pentru urcare și coborâre. 

De ce ar exista riscuri pentru supraviețuirea transmisie manuale astăzi?

Cu toate acestea, după 2000, mașinile cu transmisie automată au început să fie din ce în ce mai căutate. Chiar și pe piața second hand se întâmplă acest lucru, mai ales că astăzi există numeroase modalități pentru a verifica istoricul pe care îl are o mașină pentru a-i putea urmări îndeaproape problemele pe care le-a avut, astfel încât să se cunoască dinainte dacă merită sau nu achiziția. Este vorba despre accesarea unui instrument precum bestvindecoder.com, acesta ajutându-i pe cei care doresc să afle informații despre mașinile deja utilizate pentru a descoperi accidente sau orice aspecte importante din istoricul lor. 

Printre motivele pentru care transmisia manuală este amenințată astăzi, se numără confortul și comoditatea pe care le oferă transmisiile automate, rapiditatea, calitatea superioară și fiabilitatea pe care le oferă mașinile cu transmisie automată. Mai mult decât atât, noile modele de mașini cu transmisie automată pot oferi în medie șase sau chiar opt opțiuni de trepte, ajungându-se chiar și la nouă sau zece trepte de viteză. Fără a sacrifica performanțele, șoferii se pot relaxa practic la volan, uitând de acționarea ambreiajului pentru a schimba treptele de viteză. Totodată, este vorba și de costuri mai mici pe care le implică producția de cutii de viteze cu transmisie automată, motiv pentru care transmisiile manuale ar putea avea într-adevăr de suferit pe termen lung de acum înainte. 

Deși viitorul pare a fi destul de sumbru pentru transmisiile manuale, există foarte mulți conducători care preferă schimbătorul clasic de viteze pentru controlul pe care îl oferă acesta și pentru conexiunea pe care o realizează cu mașina în timp ce conduc.

Știrile zilei

Credit rapid fara ANAF – Accesare si Administrare credit (P)

26 ian. 2023

Cum returnezi rapid un împrumut făcut pentru a începe o afacere? (P)

26 ian. 2023

Adresa CCF nr. 569/25.01.2023 transmisă Ministerului Finanțelor

26 ian. 2023

Indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual

26 ian. 2023

Cum sunt tratate vânzările terenurilor neconstruibile din lotizarea unui teren construibil

26 ian. 2023

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Bara principală

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

FISCALNET – căutare informații financiar-fiscale, informații juridice

Articole recente

Credit rapid fara ANAF – Accesare si Administrare credit (P)

Cum returnezi rapid un împrumut făcut pentru a începe o afacere? (P)

Adresa CCF nr. 569/25.01.2023 transmisă Ministerului Finanțelor

Indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual

Cum sunt tratate vânzările terenurilor neconstruibile din lotizarea unui teren construibil

Alerte pe email

* indicates required

Asistență & Ghiduri

ANAF a publicat informații despre Declarația unică 2023

Contribuabilii pot consulta broșura „Cum și unde ne putem plăti obligațiile fiscale”

Lista seminariilor web pentru ianuarie, publicată pe portalul ANAF

Comunicat de presă

ANAF a încasat peste 2,4 milioane de lei dintr-un dosar de spălare a banilor

Footer

  • Facebook
  • Twitter
  • Contact
  • Publicitate

Arhive

ianuarie 2023
LMaMiJVSD
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« dec.    

Copyright © 2023 · Autentificare

  • Contact
  • Publicitate