Pentru inceput, este foarte important sa definim categoriile: autoturismele noi si autoturisme „second-hand”, deoarece acestea determina tratamentul TVA aplicabil.Potrivit prevederilor din art. 125^1 un autoturism nou este acel autoturism care indeplineste una din urmatoarele 2 conditii: (1) sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune, sau (2) sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km. Atentie, conditiile nu sunt cumulative.
Autoturismele second-hand sunt restul, si anume cele care nu indeplinesc nici una din aceste conditii.
Potrivit principiilor sistemului comun al TVA, o operatiune de vanzare-cumparare a unui autoturism nou se taxeaza cu TVA in UE o singura data si intotdeauna in statul membru de destinatie (statul de consum).
Referitor la autoturisme noi
SM –> RO Tratamentul TVA aplicabil achizitiilor de autoturisme noi din SM de catre beneficiari din RO:
Potrivit art. 126 alin. (2) lit.b), in cazul in care orice persoana (pers.juridica inregistrata sau neinregistrata in RO in scopuri de TVA sau persoana fizica) achizitioneaza un autoturism nou (indiferente de valoare) dintr-un alt SM, persoana respectiva va datora 19% TVA in RO.
Persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA nu va plati efectiv TVA deoarece va aplica TVA prin mecanismul taxarii inverse (art. 157 alin. (2)), astfel TVA se inregistreaza numai in contabilitate.
Persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA si persoana fizica vor trebui sa depuna la autoritatea fiscala un decont special de TVA si sa plateasca TVA fizic la trezoreria statului. In practica, inca nu exista o procedura bine stabilita referitor la modalitatea in care se face aceasta plata.
Scutire: daca vanzatorul are dovada ca autoturismul nou va fi inmatriculat in alt stat membru, acesta nu ar trebui sa aplice TVA din statul membru de origine.
Situatii practice posibile: este foarte probabil ca o persoana fizica din RO care va cumpara un autoturism nou din alt SM sa fie nevoita sa plateasca TVA aferenta achizitiei in acel stat membru. Ulterior, aceiasi persoana va trebui sa plateasca TVA in Romania in vederea inmatricularii respectivului autoturism. Dupa inmatriculare, in masura in care acest lucru mai este posibil, cumparatorul roman va putea incerca sa recupereze TVA platita furnizorului strain.
RO –> SM Regimul TVA aplicabil livrarilor de autoturisme noi din RO catre beneficiari din state membre din UE (SM):
Livrarile de autoturisme noi sunt considerate operatiuni in sfera de aplicare a TVA indiferent de statutul vanzatorului (persoana inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA sau persoana fizica).
Scutire: art. 143 (2) b) Livrarile de autoturisme noi din RO catre SM sunt scutite daca vanzatorul poate face dovada ca bunurile au parasit efectiv teritoriul RO. Justificarea se face potrivit instructiunilor aprobate prin OMFP 2222/2006. (art. 10: documente care atesta ca bunurile au parasit efectiv RO, sau dovada inmatricularii in SM de destinatie)
Rambursari: Daca vanzatorul este o persoana fizica sau o persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, acesta va avea dreptul, in urma livrarii intracomunitare de autoturisme noi, de a recupera de la bugetul de stat roman TVA platita cu ocazia achizitiei autoturismului in cauza. Restituirea se va face in urma aplicarii unei proceduri specifice si in limita sumei de TVA ce s-ar fi aplicat vanzarii daca aceasta nu ar fi fost scutita.
Exemplu de calcul: Presupunem ca pretul de achizitie al autoturismului este de 30.000 EURO, TVA aferenta 5.700 EURO. Dupa o perioada de 4 luni autoturismul este vandut (distanta parcursa pana la aceea data ajungand la 3.800 km), la un pret de 25.000 EURO, scutit de TVA. In acest caz persoana fizica din Romania are dreptul sa solicite rambursarea taxei pentru achizitia initiala dar nu mai mult de 4.750 EURO (25.000 EURO x 19%). In situatia putin probabila in care pretul de vanzare ar fi fost mai mai mare decat pretul de achizitie, suma ceruta spre restituire nu ar fi putut depasi TVA platita efectiv de vanzator la achizitie (in exemplul nostru 5.700 EURO).
nonUE –> SM –> RO (adaptat extras din raspuns anaf.mfinante.ro) In mod normal, importul in SM este scutit de TVA de autoritatile vamale daca importatorul face dovada ca importul este urmat de o livrare intracomunitara asimilata (transfer) realizat din SM spre RO, in conformitate cu prevederile art.143 lit. d) din Directiva 112/2006/CE (vers consolidata 29-12-2007) privind sistemul comun al TVA. Daca se plateste TVA in SM pentru import, TVA platita in SM nu este deductibila in RO. Din acest motiv, pentru a nu afecta neutralitatea taxei si potrivit principiilor sistemului comun al TVA, persoanele impozabile care fac achiziţii din alte SM au dreptul sa solicite restituirea taxei platite in alt SM in conformitate cu principiile stabilite de Directiva a VII-a (79/1072/CEE). In RO, persoana respectiva are obligatia sa declare o achiziţie intracomunitara de bunuri (art.126 alin.(3) lit.b) coroborat cu art.132^1 alin.(1)), si sa evidentieze taxa prin mecanismul taxarii inverse conform art.157 alin.(2).
nonUE –> RO –> SM Importul in RO este scutit de TVA de autoritatile vamale daca importatorul face dovada ca importul este urmat de o livrare intracomunitara asimilata (transfer) realizat din RO spre SM, in conformitate cu prevederile art.143 lit. d) din Directiva 112/2006/CE (vers consolidata 29-12-2007) privind sistemul comun al TVA.
Referitor la autoturisme second-hand
SM –> RO Persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA care cumpara autoturisme „second-hand” din alte SM va datora 19% TVA in RO. TVA datorata nu va fi platita efectiv, ci se va aplica mecanismul taxarii inverse. (art. 157 alin. (2))
SM –>RO Persoanele fizice si juridice neinregistrate TVA nu datoreaza TVA in RO pentru achizitia unor mijloace de transport second-hand, acestea vor plati TVA din SM al furnizorului.
Regimul special: daca furnizorul din SM aplica regimul special pentru bunuri „second-hand” (aplica TVA doar asupra marjei de profit) cumparatorul roman nu va datora TVA in RO, indiferent de statutul acestuia (persoana fizica, juridica inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA).
RO –> RO Regimul special TVA aplicabil achizitiilor de autoturisme SH in RO (art.152^2).
Conditii: (1) se aplica doar companiilor inregistrate in scopuri de TVA (dealeri), (2) se aplica doar daca acestea opteaza pentru aplicarea lui, si (3) se poate aplica in cazul in care dealerii mentionati mai sus achizitioneaza autoturismele de la persoane fizice, de la companii care nu aplica TVA asupra livrarilor (ex. societati de asigurari, intreprinderi mici), sau de la alti dealeri care aplica acelasi regim.
Regimul special presupune aplicarea TVA numai asupra diferentei dintre pretul de vanzare si costul de achizitie (diferenta denumita marja de profit).
Drept de deducere: Dealerul nu va deduce TVA platit la momentul achizitiei, iar ulterior, la momentul revanzarii, va aplica TVA doar asupra marjei de profit. Cumparatorii de autoturisme supuse regimului special second-hand nu vor avea drept de deducere pentru aceasta TVA platita.
RO –> RO Regimul normal TVA aplicabil autoturismelor SH in RO
Daca nu se opteaza pentru regimul special al bunurilor second hand se aplica regimul normal de TVA aplicat tuturor livrarilor de bunuri (locale, livrari intra-comunitare sau exporturi). Prin urmare, in cazul livrarilor locale de autoturisme va fi aplicat 19% TVA la intregul pret de vanzare,
RO –>SM RO –>nonUE In situatia unor livrari intra-comunitare si a exporturilor operatiunea va fi scutita de TVA daca se indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii. (art. 10 din instructiuni OMFP 2222/2006)
biblio: Codul Fiscal, Normele Codului Fiscal, anaf.mfinante.ro
articol dec 2007 PwC, Particularitati privind tratamentul de TVA aplicabil comertului cu autoturisme
SEC(2007) 68, Comunicare interpretativa a Comisiei privind procedurile pentru inmatricularea autovehiculelor originare din alte state membre, martie 2007
GHIDBETA: Comentariile si adnotarile sunt bine venite!
extra: articol DGFP: Regimul TVA al achizitiei intracomunitare de autoturisme second hand
[…] Raspuns DGFP Neamt februarie 2008: extra: de citit si articolul Regimul TVA al tranzactiilor cu autoturisme noi si second hand […]