Mediul înconjurător este casa tuturor oamenilor, animalelor și plantelor de pe planetă. Din păcate, acesta este pus în pericol de dezvoltarea mult prea accelerată a umanității. Dacă ne dorim o viață sănătoasă și o casă primitoare pentru viitoarele generații, este foarte important să găsim soluții cât mai eficiente pentru protecția mediului.
Protecția mediului este o preocupare din ce în ce mai mare, atât pentru guvernele lumii, cât și pentru simplii cetățeni care conștientizează impactul fiecărei acțiuni asupra elementelor înconjurătoare. Cu siguranță, conștientizăm mult mai bine impactul societății asupra mediului decât o făceau strămoșii noștri acum unul sau două secole. Ceea ce este important este ca aceasta conștientizare să se transforme în acțiuni concrete care să protejeze însăși existența planetei.
Când și de ce a apărut conceptul de protecție a mediului?
Omul a realizat încă din cele mai vechi timpuri că poate modifica natura înconjurătoare pentru a-și face viața mult mai confortabilă și mai simplă. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, modificările au fost minore și nu au impactat cu nimic bunul mers al vieții pe planetă. Problemele au început odată cu creșterea necontrolată a populației, cu dezvoltarea orașelor și, mai ales, cu dezvoltarea industriei. Începuturile industriale au însemnat o poluare accentuată în orașe și probleme grave de sănătate pentru oamenii care locuiau aici. Din păcate, rezolvarea găsită în acea perioadă nu a fost una tocmai prietenoasă cu mediul și cu oamenii, hotărându-se ca toate substanțele cu potențial periculos să fie aruncate în afara orașelor. Acestea au ajuns în râuri, fluvii și mari, ceea ce a înrăutățit foarte mult situația.
Secolul XX a venit cu un consum extrem de mare de combustibili fosili și alte resurse naturale, ceea ce a crescut și mai mult impactul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător. Din fericire, același secol XX a venit și cu conștientizarea pericolului și cu eforturi din ce în ce mai mari pentru protectia mediului.
Astăzi, acțiunile pentru protecția mediului înconjurător sunt din ce în ce mai vizibile și se bazează pe legi stricte. La nivel european există reguli foarte clare pentru evitarea poluării solului, aerului și apelor și există un plan concret care se întinde pe mai bine de 30 de ani. Este adevărat că poluarea este încă foarte mare, însă bazele legislative reușesc să ofere o speranță pentru un Pământ prietenos pentru generațiile ce vor urma.
Ce măsuri poți lua pentru protecția mediului înconjurător?
Foarte multe dintre reguli sunt impuse marilor poluatori din zona industrială și companiilor care generează multe deșeuri. Fiecare om în parte poate să protejeze mediul, însă, respectând o serie de reguli de bază:
- Colectează separat deșeurile, în așa fel încât să facilitezi reciclarea și reutilizarea lor;
- Încearcă să consumi mai puțină energie fosilă și să generezi cât mai multă energie verde;
- Înlocuiește obiectele din plastic cu obiecte din materiale biodegradabile sau din materiale care pot fi folosite pe termen lung;
Conservarea biodiversității poate să fie făcută de orice persoană, fără prea mari eforturi. Pentru rezultate vizibile, însă, fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri în acest sens.