Duminica, 5 septembrie, Gheorghe Ialomitianu, noul minstru al Finantelor Publice, a acordat cotidianului Gandul un interviu in care a discutat, printre altele, despre modificarea Codului Fiscal, despre OUG 58/2010, impozitul forfetar, impozitul pe microintreprinderi si despre noul proiect de ordonanta privind majorarea contributiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor, profesii liberale si alte activitati independente. Declaratiile ministrului pe aceste teme:
Reporter Gandul: Ce ati discutat cu premierul Boc la intrevederea la care ati fost convocat, impreuna cu colegul dumneavoastra de la Munca, imediat dupa depunerea juramantului?
Gh. Ialomitianu: În primul rand, ca toti care am fost numiti ministri nu avem vreo perioada de gratie, timp de acomodare, acomodarea trebuie sa fie foarte rapida, trebuie sa luam lucrurile din mers. Apoi am discutat despre actele normative care trebuie sa le adoptam imediat, e vorba de legea pensiilor, legea salarizarii unitare si sa venim cu o imbunatatire urgenta a Ordonantei 58 privind latirea bazei de impozitare a drepturilor de autor si a celor care isi desfasoara activitatea pe conventii civile.
Reporter Gandul: Cum, concret?
Gh. Ialomitianu: Deci, cei care obtin venituri din drept de autor si cei care lucreaza pe conventii civile nu mai sunt obligati sa mearga sa depuna declaratie si sa faca plata. Se va modifica si se va aplica metoda stopajului la sursa, adica angajatorii vor retine banii si-i vor vira la buget, e metoda cea mai eficienta, adica mai rapida si cu costurile cele mai mici. Modificarea se va face tot prin ordonanta de urgenta, noi avem termen ca miercuri sa intre in Guvern si sa apara aceste modificari.
(…)
Reporter Gandul: Bine, dar cine va opera stopajul la sursa in cazul manelistilor, spre exemplu, care castiga mii de euro pe luna, dar nu platesc taxe la buget?
Gh. Ialomitianu: Este o modificare a Codului de Procedura privind introducerea metodelor indirecte de control, in functie de avere, ca orice avere trebuie sa aiba o sursa de finantare, in functie de banii din conturi, sunt mai multe metode care se vor aplica…
(…)
Reporter Gandul: Pe site-ul SGG-ului se afla un proiect de dublare a contributiilor la fondurile de pensii, somaj si sanatate ale persoanelor cu activitati independente, taxe ce ar urma sa totalizeze, de la 1 ianuarie 2011, 35% din veniturile lunare respective. Veti pune in aplicare asa ceva?
Gh. Ialomitianu: Este o varianta de lucru intre specialistii din Finante si specialistii din afara ministerului, experti fiscali, nu s-a luat inca nicio decizie. Noi trebuie sa promovam anumite principii in fiscalitate, o echitate, adica toate persoanele sa plateasca in mod egal, si impozite, si contributii. Se evita astfel evaziunea fiscala, in primul rand, adica sa se plece dintr-un loc in altul, plus un respect fata de contribuabil. Plus siguranta, adica persoanele trebuie sa aiba si o asistenta sociala mai buna, si de sanatate. Dar principala grija e sa nu creasca evaziunea, aici e o sarcina pe care presedintele mi-a dat-o, si premierul, legat de reducerea evaziunii. Si am sa cer celor de la ANAF o eficienta mai mare, adica analiza de risc pe contribuabili sa fie folosita in mod constant, cei care desfasoara activitate sa vedem, in functie de cifra de afaceri, ce-au declarat, daca s-au produs modificari in declaratiile lor fiscale, daca au platit mai putin, inseamna ca ceva s-a intamplat acolo. Si in zonele in care evaziunea este ridicata, acolo controalele vor fi intensificate.
(…)
Reporter Gandul: Cand va intra in vigoare inlocuirea impozitului minim cu cel forfetar?
Gh. Ialomitianu: Se discuta introducerea de la 1 ianuarie, dar eu spun ca trebuie sa introducem o procedura de forfetar simplificata pentru intreprinderile mici, au toate tarile lucrul asta si trebuie sa-l facem si noi.
(…)
[sursa: Interviul integral din gandul.info 03-09-2010]