Prin Hotărârea nr. 653/2023 au fost aduse modificări și completări Titlului VII “Taxa pe valoarea adăugată” ca urmare a modificării aduse Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (“Codul Fiscal”) prin Legea nr. 88/2023 și OG nr. 16/2022.
Specific, acestea vizează următoarele:
Scutirea de TVA pentru produse și servicii destinate sectorului medical
Prin Legea nr. 88/2023 au fost introduse noi scutiri de TVA cu drept de deducere în domeniul medical cu aplicabilitate începând cu 12 iunie 2023.
Prin Hotărârea nr. 653/2023 au fost introduse condițiile de aplicare a noilor scutiri, justificarea scutirii de TVA realizându-se astfel. Notă: Unele din prevederi publicate în proiectul publicat în acest sens au fost păstrate.
a) în cazul serviciilor de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat prestate către unitatea spitalicească sau instituția/autoritatea publică care asigură finanțarea – cu documentația în baza căreia sunt prestate serviciile, cum ar fi contractele încheiate cu beneficiarul;
b) în cazul livrărilor de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, precum și prestărilor de servicii (adaptarea, repararea, închirierea și leasingul) efectuate către unități spitalicești din rețeaua publică de stat – pe baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal al unității spitalicești din care să rezulte că bunurile respective sunt destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor;
c) în cazul livrărilor de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, precum și prestărilor de servicii (adaptarea, repararea, închirierea și leasingul) facturate către instituții/autorități publice centrale sau locale care asigură finanțarea – pe baza declarației reprezentantului legal al unității spitalicești menționate mai sus la punctul b), precum și pe baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal al instituției/autorității publice centrale sau locale respective din care să rezulte că bunurile/serviciile achiziționate sunt destinate unei unități spitalicești din rețeaua publică de stat pentru care aceasta asigură finanțarea.
d) în cazul importurilor și achizițiilor intracomunitare de bunuri realizate de unitățile spitalicești din rețeaua publică de stat sau instituții/autorități publice centrale sau locale care asigură finanțarea – pe baza declarațiilor menționate mai sus la punctul b) sau c), după caz. În cazul importurilor, declarațiile trebuie prezentate organului vamal la momentul importului.
Mai mult, se precizează faptul că în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a Legii nr. 88/2023 (12 iunie 2023) și intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, scutirea de TVA pentru livrările/prestările către unitățile spitalicești din rețeaua publică de stat/instituția publică finanțatoare se poate aplica dacă furnizorii pot face dovada destinației bunurilor/serviciilor prin orice mijloc de probă, inclusiv, dar fără a se limita la, contractele încheiate și declarațiile pe propria răspundere menționate mai sus la punctul b) și c).
În ceea ce privește livrările de proteze medicale și accesorii ale acestora, precum și produse ortopedice, se menționează faptul că scutirea de TVA este aplicabilă indiferent de calitatea beneficiarului, nefiind necesare pentru justificarea scutirii declarațiile pe propria răspundere prevăzute la punctul b) și c) de mai sus. Similar scutirea de TVA se aplică de către persoana care realizează importul și sau achiziția intracomunitară de bunuri.
De asemenea, cu privire la proteze, accesorii ale acestora și produse ortopedice, au fost păstrate aceleași definiții anterior date în aplicarea livrărilor cu cota de TVA de 9%. Astfel, au fost abrogate dispozițiile normelor de la punctele ce vizau aplicarea TVA și concomitent adăugate la cele scutite de TVA.
Majorarea cotei de TVA pentru băuturi nealcoolice, cazare și servicii de catering
Prin OG 16/2022 au fost excluse de la aplicarea cotei reduse de TVA de la 9% băuturile alcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99. Astfel, prin Hotărârea nr. 653/2023 au fost modificate corespunzător și dispozițiile normelor pentru a exclude din categorie produsele menționate.
Tot prin OG nr. 16/2022 a fost majorată cota de TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de cazare, restaurant și catering. Astfel, prin Hotărârea nr. 653/2023 au fost abrogate dispozițiile normelor date în aplicarea cotei reduse de 5%, concomitent cu introducerea prevederilor respective, cu actualizările necesare, pentru aplicarea cotei de 9%.
O altă modificare introdusă prin OG nr. 16/2022 a fost stabilirea unui nou plafon valoric în ceea ce privește aplicarea cotei de 5% pentru livrarea de locuințe (600.000 RON). Astfel, prin Hotărârea nr. 653/2023 a fost modificată corespunzător valoarea plafonului și în dispozițiile normelor date în aplicarea prevederilor Codului Fiscal.
Sursa Tax & Legal Alert Deloitte