LEGEA CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV NR.554/2004 (ACTUALIZATA LA 15.10.2010). COD 415
Colectia La Zi Pret: 4.90 lei Numar pagini: 32 ISBN: 978-973-115-794-8
Editia a 5-a a lucrarii cuprinde textul la zi al Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum si decizii de neconstitutionalitate, note de subsol referitoare la ultimele modificari, un scurt istoric, corelatii legislative si alte note utile.
LOGICA RATIONAMENTULUI ECONOMIC – Valentin Cojanu
Colectia Oeconomica Pret: 43.90 lei Numar pagini: 296 ISBN: 978-973-115-785-6
Centrul de greutate al discutiei propuse in lucrarea de fata este reprezentat de conturul unei noi logici a rationamentului in economie si stiintele sociale, obiectiv ambitios asumat de catre autor, cu atat mai mult cu cat nu exista lucrari similare pe piata ale autorilor din Romania.
Lucrarea este actuala deoarece apare intr-un moment critic pentru discutiile privind reforma stiintei economice. Toata lumea se intreaba cum este posibil ca un domeniu care este atat de respectabil sa poata oferi atat de putine solutii la crize, saracie si inegalitate.
Argumentul acestui volum este ca starea de criza este datorata nu atat lipsei unor solutii de regandire a economiei, cat mai ales a canalizarii acestora catre un mod de gandire care sa ajute si nu sa complice intelegerea problemelor economice.
CURIERUL FISCAL NR. 9/2010
Pret: 21.90 lei Numar pagini: 60 ISSN: 1841-7779
Viata scurta au avut unele prevederi din O.U.G. nr. 58/2010 si H.G. nr. 791/2010. Fiind prevederi incendiare au ars repede (mai ales dupa ce ne-au perpelit destul de mult si pe noi). Noile prevederi sunt mai clare, macar fiecare stie ce are de facut. Chiar ignorand senzatia de bataie de joc la care am fost supusi, mai raman cateva intrebari: ce principii au stat la baza definirii (si automat includerii in baza de impozitare) veniturilor profesionale conform normelor din H.G. nr. 791/2010 si ce principii au stat la baza definirii veniturilor profesionale conform O.U.G. nr. 82/2010 de modificare a O.U.G. nr. 58/2010 (ca aria de cuprindere s-a schimbat in interval de doar 1 luna)? Conform principiilor avute in vedere in asezarea contributiilor (daca au existat principii) nu trebuia sa ramana aceleasi categorii de venituri in categoria veniturilor din activitati profesionale (nu pledam neaparat pentru vechea forma a textelor de lege, ci intrebarea are ca scop doar incercarea urmaririi unui fir logic in intelegerea sistemului fiscal din Romania)? Sau daca noile prevederi respecta anumite principii de politica fiscala, de ce nu au fost aplicate de la inceput? Nu cumva statul nu este pregatit sa enunte anumite principii de politica fiscala, sociala sau daca intr-un final le-a enuntat nu poate sa le puna in practica? Oare cozile au redus aria de cuprindere a veniturilor profesionale sau cele excluse in noile prevederi legale nu aveau nici o logica sa fie supuse impozitarii? Sunt doar niste intrebari. Probabil ca vor ramane fara raspunsuri.
Problema reala insa ramane: nu stim sau nu vrem sa avem politici coerente, durabile in timp, luam doar masuri pompieristice, urmarindu-se doar incasarea banilor la buget in functie de necesitatile de moment. Stat social cu impozite scazute sau cu arie de impozitare scazuta nu exista. De asemenea, nici stat liberal, cu impozite scazute si cu protectie sociala mare nu prea se poate. E bine sa stim ce vrem, e bine ca si contribuabilii sa stie care e directia (de fapt sensul, ca directia poate fi buna, dar sensul gresit). Nu putem merge pe a dori doar avantajele, atat ale politicilor de stanga, cat si ale politicilor de dreapta, fara sa ne asumam si dezavantajele. Daca platim impozite si contributii mari, atunci si serviciile prestate de stat catre noi sa fie pe masura (si mai ales palpabile, nu doar declarative; plus ca in cazul protectiei sociale, cat de cat previzibile). În caz contrar, sa platim mai putin si fiecare sa se descurce cum poate. Dar sa stim cum stam, ca riscam sa platim mult si sa nu beneficiem de nimic.
REDACTIA
MACROECONOMIE
Colectia Oeconomica Pret: 29.90 lei Numar pagini: 184 ISBN: 978-973-115-776-4
Obiectivul autorului l-a constituit furnizarea unui instrument de lucru care sa trateze, intr-o maniera accesibila, aspectele teoretice si implicatiile practice ale acestei discipline. Studentii si publicul in general vor regasi principalele teme ale macroeconomiei prezentate intr-un mod sintetic si clar, insotite de teste, lucrari de evaluare si raspunsuri.