Pe 25 iunie 2009, Comisia Europeana a dat publicitatii comunicatul de presa IP/09/1012 cu privire la faptul ca solicita Romaniei sa isi modifice legislatia in ceea ce priveste aplicarea taxei pe poluare pentru autoturisme. Cadrul legal national este format din OUG nr.50/2008, ultima data modificata de OUG nr. 7/18-02-2009, HG nr.686/2008 si OpANAF nr. 986/30-06-2008., precum si de ORDINUL COMUN nr. 133/360/2009 din 26 februarie 2009.

IP/09/1012 :

Comisia Europeana a solicitat Romaniei informatii in legatura cu legislatia acesteia privind aplicarea unei taxe pe poluare pentru autoturisme. Comisia considera ca prevederile legislatiei romanesti, conform carora taxa pe poluare se suspenda pentru anumite autovehicule, insa creste pentru anumite masini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor masini de ocazie, protejand industria nationala a autovehiculelor noi. Aceasta solicitare a fost transmisa sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar prevazuta la articolul 226 din Tratatul CE. Daca nu primeste un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trece la a doua etapa a procedurii (emiterea unui aviz motivat) si, in final, poate prezenta cazul in fata Curtii de Justitie.

Conform legislatiei romanesti in vigoare din februarie 2009, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2 000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare in Romania daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008 – 15 decembrie 2009. Aceeasi legislatie prevede totodata dublarea nivelului taxelor aplicabile altor autovehicule care fac obiectul acestei taxe.

Comisia a primit un numar foarte mare de plangeri in urma acestor modificari din legislatia romaneasca. Prin prezentul comunicat de presa, Comisia doreste sa informeze publicul in legatura cu rezultatul investigatiilor pe care le-a efectuat in privinta legislatiei romanesti.

Comisia sprijina masurile politice care urmaresc promovarea masinilor mai putin poluante. În calitate de gardian al tratatelor insa, Comisia trebuie sa se asigure ca aceste masuri sunt compatibile cu dreptul comunitar. Din acest punct de vedere, modul in care este formulata legislatia romaneasca pare a avea un efect protectionist la nivelul industriei nationale a autovehiculelor noi.

În conformitate cu jurisprudenta constanta a Curtii de Justitie Europene, statele membre pot prevedea taxarea diferentiata a unor produse similare, cu conditia ca aceasta sa se bazeze pe criterii obiective si sa nu aiba ca efect protejarea productiei nationale. În opinia Comisiei, criteriul „primei inmatriculari” nu este o cerinta pe deplin obiectiva, deoarece nu tine seama de calitatea intrinseca a masinilor În anumite cazuri, acesta ar putea duce la discriminarea masinilor de ocazie provenite din alte state membre.

Într-adevar, in urma aplicarii cerintei de „ prima inmatriculare ” , toate masinile noi inmatriculate in perioada stabilita de legislatia romaneasca, care intra direct pe piata masinilor de ocazie din aceasta tara, circula fara sa fie supuse acestei taxe. Pe de alta parte, masinile de o calitate asemanatoare, care urmeaza sa fie inregistrate in Romania in aceeasi perioada, dar nu pentru prima data, si care intra in concurenta directa cu produsele nationale, vor fi supuse unei taxe substantiale.

Dosarul este inregistrat la Comisie cu numarul de referinta 2009/2002.

Pentru informatii cu privire la activitatile UE in domeniul taxelor pe autovehicule, va rugam sa consultati site-ul:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/other_taxes/passenger_car/index_en.htm
Pentru comunicatele de presa cu privire la procedurile de incalcare a dreptului comunitar in domeniul taxarii sau in domeniul vamal, va rugam sa consulta ti site-ul:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_en.htm

NB: sublinierea apartine codfiscal.net

Reactii: – APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce „o brambureală totală” – pe mediafax.ro

- publicitate -