INCREDIBIL: MINISTERUL a fost sesizat în 2013 privind CASS la sume infime, dar NU A FĂCUT NIMIC

144

taxe-2014În august 2013, Ministerul Finanțelor Publice – MFP – a fost sesizat în legătură cu aplicarea CASS asupra unor venituri infime, foarte mici. Sesizarea se referea la venituri din dividende obținute de acționarii cu dețineri foarte mici de acțiuni, generate de deținerea de cupoane.  Sesizarea a fost făcută oficial, prin scrisoarea adresată dl. secretar de stat MFP Dan Manolescu de către Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe. Scrisoarea înregistrată la MFP nr. 117125 în 28 august 2013: ARSIT: Cum să fii dator la stat fără să ai nici un venit? | Scrisoare către MFP / PDF.

MINISTERUL nu a răspuns sesizării primite de la ARSIT, și nici nu a corectat prevederile legale.

ANAF ne comunică că suspendă emiterea de decizii, că nu e vina agenției, agenția doar aplică legea, agenția nu are drept de inițiativă legislativă.

PRIM-MINISTRUL a reclamat o anomalie legislativă și ne anunță triumfător o nouă amnistie fiscală. Prima a fost propusă în februarie 2015 prin proiectul de LEGE trimis in Parlament.

MINISTERUL nu face nimic, tace în continuare.

Context:

Începând cu 2011, potrivit modificărilor introduse prin OUG 125/2011, pentru un VENIT ANUAL de 5 lei, ai obligația de a plăti CASS LUNAR aprox. 40 lei, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.

În ianuarie 2015, peste 11.000 de persoane au primit decizii de impunere emise de ANAF pentru CASS la veniturile din dobânzile generate de alocațiile pentru copii. ANAF a dat circulară în țară pentru suspendarea regularizărilor. Pe 31 ianuarie 2015, a fost publicată OG 4/2015 prin care se introduce scutirea de la plata CASS pentru anumite veniturile obținute de către:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.
c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
d) persoanele  persecutate din motive politice, deportate în străinătate ori constituite în prizonieri,  a magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989, veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, revoluționarilor
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;
f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;
g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, lunar.

În februarie 2015, Guvernul a aprobat și transmis în Parlament un proiect de lege pentru anularea CASS pentru categoriile de persoane menționate mai sus. MFP: Anularea CASS pentru anumite categorii de persoane | PROIECT LEGE – Proces legislativ

În mai 2015, ANAF a emis decizii de impunere pentru zeci de mii de persoane, printre care și elevi sau persoană fără niciun venit. Contribuabilii sunt înștiințați că trebuie să plătească 468 lei CASS pentru, de exemplu, un venit din dobânzi de 12 lei, un venit de 36 lei din premii si jocuri de noroc, un venit de 1 leu obtinut in 2012 drept dividende pentru niste actiuni provenite de la privatizarea in masa din timpul Guvernului Vacaroiu.

În mai 2015, ANAF anunță că până la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza CASS se suspenda emiterea si comunicarea deciziilor privind regularizarea CASS pentru anul 2012, pentru urmatoarele categorii de contribuabili:
a) persoane care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti;
b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in vederea recuperarii sumelor stabilite prin acestea, potrivit ANAF.

 

Sursa foto: Shutterstock Tax    

- Publicitate -