extras din Circulara Secretarului de Stat MEF nr. 53422/15.11.2007.

UPDATE: actualizare prin Circulara MEF nr. 50446/14.02.2008

Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respective constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respective a contractului de transport).

Potrivit art. 137, alin. (3), lit. b) din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valorea adaugata, prin urmare beneficiarul transportului va emite o factura fara TVA catre societatea de transport pentru a recupera contravaloarea bunurilor lipsa pe timpul transportului.

Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru aceste bunuri potrivit art. 128, alin. (3), lit.c) din Codul fiscal, aceasta reprezentand o autolivrare. Taxa colectata, care in acest caz este o cheltuialapentru proprietarul bunurilor , se va recupera de la societatea de transport prin contravaloarea despagubirii, asa cum s-a mentionat mai sus.

sursa: Circulara Secretarului de Stat MEF nr. 53422/15.11.2007. .doc
extra: de citit si MEF: Regimul TVA al despagubirilor incasate de societatile comerciale

- Publicitate -

2 COMENTARII