Plenul Senatului a adoptat luni, 27 aprilie 2015, cu 90 voturi „pentru”, 36 „impotriva” si 4 abtineri proiectul de LEGE privind NOUL Codul Fiscal. Senatul nu este camera decizională, proiectul de lege urmează să ajungă în dezbatere la Camera Deputatilor, camera decizională.
NOUL Cod Fiscal Procedura legislativă: Versiunea aprobată de Guvern (initiatorul proiectului de lege) și Raportul Comisiei de buget-finanțe din Senat si amendamentele
Cele mai importante modificări votate de senatori, față de versiunea Guvernului:
– impozitarea microintreprinderile fără angajați. Guvernul a propus o cota de impozitare a veniturilor de 3% plus 1.530 lei trimestrial, iar senatorii au aprobat un amendament care prevede impozitarea cu 5% a veniturilor in cazul microintreprinderilor cu zero angajati.
-majorarea cu 20% – 25% a accizei la benzină și motorină, față de nivelurile propuse de Guvern. Senatul propune păstrarea nivelului actual, pentru reducerea impactului negativ asupra bugetului,
– stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente. Potrivit votului dat de senatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.
– impozitarea dividendelor. Guvernul a propus un impozit pe dividende redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. In cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende ramane zero si deasemenea, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul in bani sau in natura, distribuit de persoana juridica, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
– valoarea limită de impozitare la tranzacțiile imobiliare să fie stabilită prin ordin al ministrului Finanțelor, actualizat anual.
– scutirea de impozit a profitului reinvestit prevăzută pentru echipamente tehnologice — mașini, utilaje și instalații de lucru să fie aplicabilă și „echipamentelor periferice, calculatoare electronice și programe informatice”.
– reglementarea modului de calcul al impozitului pentru cei care au cheltuieli de sponsorizare/mecenat și/sau acordă burse private și scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat.
– reținerea impozitului din venitul din pensii. Textul adoptat stipulează că „plătitorul de venituri din pensii este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din pensii, pentru fiecare contribuabil”.
– impozitarea veniturilor din dobânzi obținute din România de persoane juridice rezidente într-un stat membru al UE. Măsurile au ca obiect asigurarea unui tratament nediscriminatoriu fața de rezidenții români, potrivit Comisiei de buget.
– impozitul pentru mijloacele de transport hibride, Guvernul a propus o reducere cu 95%, dar Senatul propune ca o reducere de impozit cu „minim 50%, conform hotărârii consiliului local”.
– pentru întârzierea de la plata accizelor cu mai mult de 5 zile de la termenul legal, se suspendă autorizația deținută de operatorul economic plătitor de accize până la plata sumelor restante. Senatul a majorat acest termen la 15 zile.
– Senatul propune reglementarea faptul că nu constitue avantaj de natură salarială utilizarea autoturismelor pentru care este limitat dreptul de deducere la 50%,
– majorarea nivelului de la 400 euro la 650 euro pentru deducerea aferentă contribuțiilor/primelor la fondurile de pensii facultative, respectiv asigurări de sănătate,
– introducerea posibilității de a redirecționa 2 % din impozitul pe veniturile din pensii;
– corelarea cu prevederile OUG 6/2015 – TVA redusă de 9% pentru alimente, băuturi nonalcoolice și alimentație publică
Dezbateri aprinse in plenul Senatului
Toti senatorii PNL care au fost prezenti in sala au votat impotriva proiectului, in afara de trei senatori care s-au abtinut (Anca Boagiu, Marian Campeanu si Valeriu Todirascu). Senatorii din UDMR au votat toti „pentru”.
Proiectul a generat dezbateri aprinse in plenul Senatului, dupa ce senatorul liberal Marinica Dinca a sustinut ca documentul propus de catre Guvern este unul fara viziune, „impotriva romanilor”.
„Rasfoind materialul inaintat de Guvern am constat ca acest Cod fiscal propus de Ponta este fara viziune, nelegitim, mincinos si pervers. Este unul fara viziune, pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri, taxe mai mari si mai multe, un nivel de trai mai scazut si, de asemenea, vom avea un consum si mai mic decat acum. Este un Cod fiscal nelegitim. Este un Cod fiscal impotriva romanilor, care va saraci si mai mult romanii si va inchide si mai multe societati comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici macar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost in stare sa copieze corect. Il indemn sa copieze toata propunerea noastra pe ce inseamna politica fiscala. Sper sa duca plagiatul pana la capat, ca ar face un lucru bun daca ar copia toata politica fiscala propusa de PNL”, a declarat Dinca Marinica, citat de Agerpres.
„Impozitul pe dividende a spus ca nu va mai exista Victor Ponta. Acum vedem ca minte. Colegii dumnealui, sase la numar, au votat sa introduca un amendament – chipurile – sa introduca un impozit pe dividende. Azi veti vota un Cod fiscal cu impozit pe dividende. Taxa speciala va fi scoasa – minciuna! Taxa speciala poarta alt nume, impozitul de sub cladiri. Nu este scoasa. Supra-acciza va fi scoasa – minciuna! Nu va fi scoasa. Se minte ca se reduc taxele, dar impozitul pe teren va fi marit cu pana la 100%, impozitul pe cladire de asemenea, impozitul pe autoturisme va creste cu pana la 80%. Ca sa fie impachetata corect si frumos, vine cu o minciuna – impozitul minim scade cu pana la 20%, dar creste cel maxim. Drept urmare, la anul vom vedea impozite mai mari”, a mai spus Dinca.
La randul sau, senatorul UDMR Vegh Alexandru a precizat ca proiectul de lege referitor la Codul fiscal propune o relaxare fiscala si ca este „cel mai asteptat de catre societate si mediul de afaceri”.
„Actualul Cod fiscal, care este in vigoare din 2003, a suferit pe parcurs peste 150 de modificari si este foarte greu de aplicat, de urmarit si cred ca este nevoie de un alt Cod fiscal. Codul propus de Guvern, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, are scopul sa clarifice anumite neajunsuri din societate si propune, credem noi, o relaxare fiscala prin faptul ca propune reducerea TVA in special la alimentele de baza, continuarea reducerii treptate a CAS sau reducerea drastica a impozitului pe dividende de la 16 la 5% sau marirea procentului de sponsorizare oferita de societati comerciale anumitor entitati, impozitul pe profit se scade treptat”, a spus acesta.
In aceste dezbateri a intervenit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a declarat: „Este regretabil ca azi, in momentul in care discutam un proiect de lege care a fost calificat ultra-liberal, grupul PNL sa se aseze pe o astfel pozitie, de respingere”.
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a precizat ca actuala legislatie fiscala este perceputa in mediul economic si social ca fiind „dificil de aplicat”, iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel incat sa conduca la simplificarea fiscalitatii si la predictibilitate.
Potrivit ministrului, Codul fiscal confera claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor intre Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si legislatia conexa, cresterea eficientei de administrare a taxelor, contributiilor sociale si impozitelor prevazute.
„Toate aceste masuri sunt de natura sa contribuie in mod esential la reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice”, a spus Eugen Teodorovici luni in Senat.
[…] 27-04-2015, ADOPTAT de Senat (nr. voturi: DA=90 NU=36 AB=4): Sinteza – principalele amendamente adoptate […]