Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca taxa pe constructiile speciale se va reduce de la 1,5% la 1% iar toate veniturile incasate din acest impozit vor intra in bugetele autoritatilor locale.

Prim-ministrul nu a precizat un termen de aplicare al acestei reduceri.

„Taxa pe constructiile speciale vreau sa o reducem si putem sa o reducem de la 1,5 la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bugetul autoritatilor locale”, a spus Victor Ponta, care sustine ca banii sunt mai necesari primariilor decat sa fie dati pentru arme in Ucraina.Victor-Ponta

„Cand aud aceasta prostie fara margini sa nu mai dam bani la primari, sa dam bani la armament in Ucraina… Banii la primari nu sunt banii pentru primari, sunt banii pentru cei care locuiesc in orase, in municipii, in comune. E vorba despre scoli, despre spitalele pe care le au municipiile, despre drumuri, despre tot ceea ce inseamna viata fiecarui roman. Povestea asta ca sa luam bani de la autoritatile locale si sa dam pentru arme in Ucraina cred ca are o componenta medicala deja”, a mai spus prim-ministrul Victor Ponta, referindu-se la declaratia presedintelui Traian Basescu care a spus ca bugetul alocat armatei ar trebui sa fie mai mare. „Nu mai suntem in situatia de criza din 2009-2010 si poate ca, decat sa pompam bani catre primari pentru a aduce voturi in campanie electorala, mai bine punem la dispozitia armatei resursele necesare, ca armata romana sa fie un partener viabil al statelor din NATO”.

Victor Ponta a sustinut in multe randuri ca este necesara aplicarea acestei taxe in vederea obtinerii unor fonduri pentru investiţii, pentru infrastructura, să se construiasca autostrăzi. In realitate, veniturile suplimentare ale bugetului nu au fost alocate investitiilor, potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Introdus prin OG 102/2013,  impozitul pe construcţii se plăteşte de persoanele juridice româneşti şi străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi de cele cu sediu social în România.

Construcţiile pentru care se va plăti impozitul de 1,5% sunt cele prevăzute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare, respectiv unele dintre următoarele:
· centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice;
· staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni;
· piste şi platforme;
· sonde de ţiţei, gaze şi sare;
· rampe de încărcare – descărcare;
· coşuri de fum şi turnuri de răcire;
· iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine;
· ecluze şi ascensoare;
· baraje, jgheaburi pentru piscicultură;
· infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console);
· platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv;
· construcţii pentru transportul energiei electrice;
· lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii.

- Publicitate -

1 COMENTARIU